|
||||||||||||||||||||||||||||||
| Ważna wiadomość: Artykuły poświęcone konwersji pomiędzy różnymi formatami video znajdziesz tutaj |
![]() ![]() |
sob, 13 mar 2010 - 11:10
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 47 Rozpoczętych tematow: 13 Dołączył: pon, 22 lut 10 Nr użytkownika: 15,429 |
Witam,
Mam pewien konflikt. Po przychwyceniu materiału z karty DVB-S i nagraniu do formatu .ts rozpocząłem konwersję tegoż materiału do avi divx. Użyłem kodeka xvid w avidemux, jednak nie jestem zadowolony z tejże obróbki. Jest to spowodowane tym że nagrany obraz nie jest płynny, tak jakby tracił część klatek. Jednak Framerate źródła oraz wynikowego pliku jest takie samo 25fps. Użyłem również innego programu do kompresji i kodeka divx w progr. Divx converter. No i to samo. Mam pytanie jak to rozwiązać. |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 11:44
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 256 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
Zainstaluj K-Lite Mega Codec Pack 5.8
podaj dane filmu z media info Karta FireWire na chipie NEC nie działała poprawnie w WIN-7 -------------------- ![]() |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 14:27
|
|
|
Nowicjusz ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 47 Rozpoczętych tematow: 13 Dołączył: pon, 22 lut 10 Nr użytkownika: 15,429 |
oto dane z tego programu:
Format : AVI Format/Informacja : Audio Video Interleave Rozmiar pliku : 775 MB Czas trwania : 1h 6 min. Całkowita przepływność bitów : 1.638 Kb/s Wideo ID : 0 Format : MPEG-4 Visual Ustawienia formatu, BVOP : Tak Ustawienia formatu, QPel : Nie Ustawienia formatu, GMC : Brak punktów podziału Ustawienia formatu, matryca : Default (H.263) Tryb multipleksowania : Pakietowy strumień bitów ID kodeka : DX50 ID kodeka/Wskazówka : DivX 5 Czas trwania : 1h 6 min. Przepływność bitów : 1.500 Kb/s Szerokość : 720 pikseli Wysokość : 400 pikseli Proporcje obrazu : 16:9 Szybkość wyświetlania klatek : 25,000 kl/s Rozdzielczość : 8 bitów Kolorymetria : 4:2:0 Rodzaj skanu : Progresywny bity/(piksele*ramki) : 0.208 Rozmiar strumienia : 710 MB (92%) Tytuł : Video Biblioteka zapisująca : DivX 6.8.5 (UTC 2009-08-20) Audio ID : 1 Format : MPEG Audio Wersja formatu : Version 1 Profil formatu : Layer 3 Format_Settings_Mode : Joint stereo Format_Settings_ModeExtension : MS Stereo ID kodeka : 55 ID kodeka/Wskazówka : MP3 Czas trwania : 1h 6 min. Rodzaj przepływności : Stała Przepływność bitów : 128 Kb/s Kanały : 2 kanały Częstotliwość próbkowania : 48,0 KHz Rozmiar strumienia : 60,6 MB (8%) Wyrównanie : Rozdzielone w przeplocie Przeplot, czas trwania : 40 ms (1,00 klatka wideo) Przeplot, czas wczytywania : 500 ms Tytuł : Audio |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 14:52
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 1,651 Rozpoczętych tematow: 63 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: धर्म Nr użytkownika: 383 |
Zainstaluj K-Lite Mega Codec Pack 5.8 Dopóki nie wiemy, w czym naprawdę jest problem, instalacja K-Lite nie pomoże... a może nawet zaszkodzić. xlukx, wytnij kawałek ze źródłowego pliku TS (program tsMuxeR powinien sobie z tym poradzić) i wrzuć na http://www.mediafire.com (byle ta próbka miała mniej niż 50 MB). Patrząc na źródło będzie łatwiej wywnioskować gdzie jest błąd. Jakiego dekodera i programu używasz do odtwarzania XviDów i DivXów? -------------------- ConvertTTSubs, matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 08.06.2010)
Oby trąba twojego słonia nie trafiła w kaktusy... |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 15:28
|
|
|
Jawor, to bardzo dobry pomysł z tym umieszczeniem tego pliku, też o tym wcześniej myślałem zresztą
Do odtwarzania uzywam Bestplayera 2.3 beta, czasem VLC... (filtry ffdshow + pare dodatków asharp itp.) ale co ciekawe sam plik oryginalny tzn. .ts najpłynniej i w dodatku bez problemów z interlacingiem wygląda jak odtwarzam to Windows Media Playerem @up: podaje linka http://www.mediafire.com/file/djyn5dmnjfo/Polsat_1.ts waga pliku 4,5 mb |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 15:45
|
|
![]() ®Profesjonalista Grupa: Administrator Postów: 1,651 Rozpoczętych tematow: 63 Dołączył: pon, 28 lis 05 Skąd: धर्म Nr użytkownika: 383 |
Do odtwarzania uzywam Bestplayera 2.3 beta, czasem VLC... (filtry ffdshow + pare dodatków asharp itp.) Może to właśnie przez filtry w ffdshow w trakcie odtwarzania... Czy sprawdzałeś jakie jest obciążenie procesora podczas odtwarzania (np. windowsowym Menedżerem Zadań albo programem Process Explorer)? Spróbuj odtwarzać bez użycia filtrów w ffdshow. -------------------- ConvertTTSubs, matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 08.06.2010)
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 16:03
|
|
![]() VideoAudio.pl ![]() ![]() ![]() Grupa: Przyjaciel serwisu Postów: 256 Rozpoczętych tematow: 1 Dołączył: wto, 29 gru 09 Nr użytkownika: 15,304 |
W AVIDEMUX ustaw filtr inerlacing yadif top field first
resize i crop nie używaj na MPC Home Cinema i kodeku xvid film nie ma problemu z framerate i obraz wyświetlany jest płynnie -------------------- ![]() |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 16:17
|
|
W AVIDEMUX ustaw filtr inerlacing yadif top field first Faktycznie materiał jest Top Field First (tak rozpoznaje DGIndex). Ale, o ile zauważyłem, Yadif w AviDemux ma już domyślnie ustawione TFF. CYTAT resize i crop nie używaj Można ich użyć, ale po usunięciu przeplotu. -------------------- ConvertTTSubs, matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 08.06.2010)
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 16:26
|
|
|
Co się zmieniło.
-filtr Yadifa pomógł na interlacing i wyeliminował go gruntownie. No i to tyle zmian in plus. Pozostaje jeszcze to najważniejsze - kwestia płynności. Nie wiem czemu jak odpalam plik .ts przez WMC jest super płynnie natomiast po kompresji obojętnie którym progiem oraz sprawdzałem kilkoma kodekami xvid koepiego, ffshowem i nic obraz odtwarza się jak filmowe powiedzmy 24fps, natomiast ten mój nagrany materiał w tym przypadku jest to zapis z F1 no i tutaj musi być dobra płynność ale jej nie ma niestety. Jakieś pomysły jeszcze ? |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 16:34
|
|
odtwarza się jak filmowe powiedzmy 24fps Ach, o to chodzi... Sorry, myślałem ze w grę wchodzą jakieś poważne "zacięcia" / "szarpanie". Można użyć mode=1 w Yadif - to da 50 FPS i wtedy oryginalna płynność powinna być zachowana. W Yadifie zawartym w AviDemux nazywa się to "Bob - temporal and spatial check". -------------------- ConvertTTSubs, matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 08.06.2010)
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 16:42
|
|
|
No to bardziej wyglądało mniej więcej jak film źródłowy 30fps a wynikowy 24
Natomiast co do kompresji użyłem mode1, jak napisałeś... No i problem rozwiązany całkowicie, gruntownie Naprawdę porządne jest to forum jak jakiś problem to od razu rozwiązanie |
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 16:54
|
|
Dzięki wielkie i pozdrawiam. Naprawdę porządne jest to forum jak jakiś problem to od razu rozwiązanie W razie kolejnych problemów zapraszamy ponownie. Muszę jeszcze dodać, że to zjawisko typowe dla sportu i innych audycji telewizyjnych (talk-show, dziennik, koncert, kabaret itp.). Mamy 50 półobrazów na sekundę i każdy z nich pochodzi z innego momentu w czasie, więc oryginalną płynność zachowamy jedynie stosując 50 FPS lub zachowując przeplot. Gdy chcemy zrobić z tego płytę DVD-Video, pozostaje jedynie druga opcja. Ponadto odtwarzacze stacjonarne mogą mieć kłopoty z odtworzeniem pliku XviD/DivX z 50 FPS z powodu braku wystarczającej mocy obliczeniowej w chipie (niektóre radzą sobie z 50 FPS, ale tylko przy dostatecznie małej rozdzielczości, np. 640x480 lub mniejszej). To tak na przyszłość -------------------- ConvertTTSubs, matryce kwantyzacji, kompilacje Xvida i inne rzeczy (aktualizacja 08.06.2010)
|
|
|
sob, 13 mar 2010 - 17:08
|
|
|
Dzięki za wyjaśnienie.
Natomiast co do odtwarzania na stacjonarnym DVD Pioneera tego materiału to poradził sobie wystarczająco dobrze, jedynie z lekkim bardzo przychaczaniem obrazu w rozdz. 720x576 natomiast jak już skompresowałem do tych 640 to już bardzo dobrze i przede wszystkim płynnie. Spróbuje jeszcze jak to będzie wyglądać w jakieś rozdzielczości pomiędzy 720 a 640 i powinno być spoko. Jednak 672x538 okazała się optymalna dla odtwarzacza |
|
|
|
![]() ![]() |